Educatie:

Scholen kunnen ook lid worden van de Kunstuitleen.  Voor 5,25 (per kunstwerk, per maand) heeft u een kunstwerk in het lokaal of in de centrale hal. We laten kinderen zelf de keuze maken voor een kunstwerk en begeleiden dat proces.

Binnen Vianen kunt u met de klas of met een groepje kinderen de Kunstuitleen bezoeken. De scholen buiten Vianen bezoeken we met onze “Kunstbus”. We maken dan een selectie van 10 tot 15 kunstwerken, die we uitzetten in de klas of in een centrale ruimte. In de begeleiding kunnen diverse kunstonderwerpen aan bod komen: van realistisch tot abstract, diverse kunsttechnieken, kleur, voorstelling enz. De leerkracht kan natuurlijk zelf ook onderwerpen aandragen, we passen onze selectie van kunstwerken dan aan. Een bezoekje is (in overleg) meestal 2 keer per schooljaar en duurt ongeveer 45 minuten.

Meer informatie is te verkrijgen bij:

Kunstuitleen Vianen, Spekdam 2, 4132 BP Vianen
Openingstijden: Vrijdag 14.00 tot 20.00 uur
Zaterdag 11.00 tot 16.00 uur

Van beeld uit de Kunstuitleen naar beeld in de openbare ruimte.2012

Op vrijdag 1 juni en 8 juni ontvangt de Kunstuitleen basisscholen uit Everdingen, Zijderveld en Hagestein in het kader van het project “Kunst in de openbare ruimte” van Kunst Centraal. De Kunstuitleen, laat de kinderen kennismaken met de Kunstuitleen.
Aan de hand van beelden uit de collectie vertelt zij over het maken van beelden: welke materialen en technieken worden door de kunstenaar gebruikt en welke beelden zijn geschikt om buiten neergezet te worden. Door langer naar de beelden te kijken, blijkt er voor de kinderen een heleboel te ontdekken.
Waarom is een bronzen beeld hol en dat beeld lijkt wel op een kapstok!
Na de Kunstuitleen blijkt ook Vianen interessante kunstwerken te bezitten, levensgroot en voor iedereen vrij te bezichtigen.
Wat denkt u van het paard op de Voorstraat, de olifanten van de Rotonde of de twee hondjes op de Hofpoort? Wist u dat het éne hondje gemaakt is door Jacob van Campen in 1650 en het andere hondje door Paulus Reinhard in 1960. Nieuwsgierig geworden?
Dan misschien toch maar een keertje langsgaan om te zien welke hond 300 jaar ouder is. De kinderen weten het antwoord al!

 

 

project"kunst in openbare ruimte"

Project “School aan het water” maart 2011

Op 16 maart a.s. start het project: “School aan het water”, een samenwerkingsproject van Kunst Centraal met de Bibliotheek en de Kunstuitleen in Vianen.

 Het project “School aan het water” is opgezet voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs. De leerkrachten voeren het project zelfstandig uit: de 3e les is een bezoek aan de Bibliotheek / Kunstuitleen van Vianen. We gaan 20 groepen van 11 basisscholen uit Vianen ontvangen: in totaal 450 kleuters.

Centraal in het project staat ‘water in de omgeving’. De kinderen gaan in de Bibliotheek / Kunstuitleen de waterkant verkennen en ontdekken. Elly Vernooij (bibliotheek medewerkster) ondersteunt het project d.m.v. waterige verhalen en gedichtjes. De kunstuitleen biedt ondersteuning met een waterige-schilderijen-expostie boven op de jeugdafdeling. Ook wordt ‘de rivier’ (die de kinderen op school hebben gemaakt) ontvangen en opgehangen.  

 

Educatieve projecten

 

15 Basisschool klassen bezoeken Kunstuitleen Vianen
De Kunstuitleen van Vianen heeft verleden jaar juni de jeugdafdeling van de Bibliotheek omgetoverd tot een “Landschap met Stijl”.
Deze expositie werd ingericht voor de bovenbouw klassen van 10 Basisscholen in Vianen en omstreken, die meededen aan het kunstproject “Landschappen met Stijl” van Kunst Centraal. De medewerker Educatie van de Kunstuitleen, heeft de 15 klassen begeleid en de kinderen wegwijs gemaakt.

 

Als uitgangspunt werden 2 kunstwerken gebruikt van Frank Dekkers en Jeroen Hermkens, die het landschap bij de Lek en de brug bij Vianen hebben geschilderd. Ook andere werken met het thema “landschap” zijn tentoongesteld.

 De kinderen hebben ook op school enthousiast getekend en geschilderd: om een landschap op papier te krijgen, komt vaak meer kijken dan je op het eerste gezicht denkt! De kunstwerken van de expositie “Landschappen met Stijl” zijn vanaf nu bij Kunstuitleen Vianen te huur vanaf € 5,-.  U kunt natuurlijk ook zelf een bezoekje brengen tijdens de openingstijden van de Bibliotheek. De Kunstuitleen is geopend op vrijdag van 14.00 - 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 - 14.00 uur.

 HOME